Asieldieren gaan mobiel

Met zo'n 150.000 bezoekers per maand is www.ikzoekbaas.nl al jaren achtereen een van de best bezochte sites van de Dierenbescherming. Maar de asieldieren beginnen nu ook 'mobiel' naar een nieuw thuis te zoeken.

,,Het gebruik van smartphones en tablets groeit. Dus is een app een logische aanvulling'', zegt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de dierenbescherming. De beslissing in een softwareapplicatie te investeren, wordt in het hoofdkantoor van de dierenwelzijnsorganisatie niet lichtzinnig genomen, legt hij vervolgens uit: ,,Geef je het geld van je donateurs uit aan kattenvoer, of gebruik je het voor software om de overbevolking in de asielen te bevechten? Over zulke vragen moet je serieus nadenken, want onze vrijwilligers en donateurs zien het geld het liefst rechtstreeks naar de dieren gaan.''

Jaarlijks komen gemiddeld 50.000 honden en katten in de verschillende dierenopvangcentra van de organisatie terecht, de dierenbescherming doet haar best om snel een nieuwe baas voor deze 'afdankertjes' te vinden. De app kan daarbij een goed hulpmiddel zijn.

Kater

Neem Sandra Klaverweide uit Zaandam. Drie weken geleden heeft ze een ,,lieve kater'' uit een asiel opgehaald. ,,Het was anderhalf uur rijden, maar het dier is de rit meer dan waard'', schrijft ze op Facebook. Zonder de nieuwe app had ze haar droomkat waarschijnlijk niet gevonden.

Sabine Schipper van 'online media' bij de Dierenbescherming is intensief betrokken bij de ontwikkeling van de 'Ik zoek baas-app'. Ze verteld: ,,Natuurlijk wilden we een overzichtelijk menu. Eerst kies je voor hond, kat, konijn of een ander dier. Dan verschijnt de lijst met alle dieren in jouw categorie die een nieuw baasje zoeken. Klik je op een foto, dan krijg je meer informatie over dat specifieke dier, je kunt gebruikmaken van filters. Bijvoorbeeld dat de hond lief voor kinderen moet zijn. Uiteindelijk ontdek je waar de dieren van jouw keuze verblijven.

,,Ook ik heb mij vriendje DJ gevonden via de app'', reageert Annelinn van Leenen op de Facebookpagina van de Dierenbescherming. De hond komt uit het asiel in Ede en woont nu met haar in Oud-Beijerland. ,,Ik ben zo blij met hem en we hebben al zoveel bereikt in een korte tijd. Het geeft enorme voldoening om een dier dat een slechte start had, een leuk leven te geven.''

Overigens had de Dierenbescherming al een app, maar die was zo verouderd dat de applicatie niet meer meetelde. De nieuwe 'Ik zoek baas-app' is compatible met de jongste versie van iOS. Bovendien is de applicatie ook beschikbaar voor Android. In een paar weken tijd is de app al meer dan 7500 keer gedownload. Binnenkort krijgt het systeem een aantal belangrijke updates. Dan kun je aangeven of je gewaarschuwd wilt worden dat er een nieuw dier is binnengebracht dat voldoet aan jou wensen.

Ook komt er een 'deelfunctie'. Dan kun je de gegevens van het dier dat jou aanspreekt met je vrienden delen via social media als twitter en facebook.

 

Bron: Haarlems Dagblad juli 2014

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.