Afstamming

Voor mensen is het belangrijk te weten waar zij vandaan komen. Voorbeelden hiervan zien we in het televisieprogramma Spoorloos. De helft van de uitzendingen gaat het er bij dit programma over, dat kinderen op zoek zijn naar hun biologische ouders. Voor onze huisdieren ligt dit anders. Die gaan nooit op zoek naar waar ze vandaan zijn gekomen. Dit is één van de verschillen tussen mens en dier. De mens zou de mens niet zijn als die wél wil weten waar zijn dier vandaan komt.

Op het spreekuur zien we vaak honden en katten die kruisingen zijn tussen verschillende rassen. Vooral bij honden speelt dit, zeker sinds er veel honden geïmporteerd worden uit het buitenland via allerlei stichtingen.

Bij het eerste bezoek krijgen we altijd de vraag: “Wat denk je dat er in zit?”. De eigenaar bedoelt dan, dat wij moeten zeggen welke rassen je zou moeten kruisen om zo'n hond te krijgen. Natuurlijk doen wij dan graag een gok. Altijd is er ook nog een bevriende honden-kenner die ook al een gok heeft gedaan en samen komen we dan een heel eind. Maar nu komt er iets leuks! Tegenwoordig is er een DNA test, die je zelf op internet kan bestellen en kan uitvoeren (wattenstaafje langs mondslijmvlies halen) en die test kan dan aangeven welke rassen er in jouw kruising zitten. 

Heel grappig was het natuurlijk dat ik laatst weer geconfronteerd werd met de te verwachten vraag en dat de eigenaar na mijn beantwoording de uitslag van zo'n test op tafel legde. Een aantal van mijn suggesties waren goed, maar er waren ook rassen bij die ik nooit verzonnen zou hebben!

Met vriendelijke groet,

Jan Willem Baljet 

kruising

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.