Feestdagen

Heerlijk de feestdagen staan weer voor de deur!
Het huis wordt feestelijk aangekleed, bezoek neemt een bosje bloemen mee en we besteden extra aandacht aan lekker eten en drinken. Daarom is het goed om weer even kort stil te staan bij het feit dat niet alles wat wij in huis halen gezond is voor ons huisdier.

Decoratie

Zorgt u ervoor dat onderin de kerstboom geen breekbare dingen of versieringen aan ijzerdraadjes hangen en bedenk dat de spar in de lijst van giftige bomen staat.
In de naalden zitten terpenen (vluchtige olie) die klachten geven wanneer ze opgegeten worden of als uw hond of kat water drinkt waar de naalden in liggen. Klachten die op kunnen treden bij inname zijn braken, diarree, irritatie van de mondholte e/o keelholte.
Van de Kerstster is het sap van de stengels en bladeren giftig. Het veroorzaakt irritatie van het mondslijmvlies, braken, diarree, huiduitslag, lage temperatuur en longoedeem. De klachten gaan meestal vanzelf weer over.
In het kerststukje kunnen ook schadelijke planten verwerkt zijn:
Hulst: de besjes zijn giftig en geven misselijkheid, braken, diarree, hartritmestoornissen, slaperigheid en verlamming. Binnen een dag verdwijnen de klachten weer. Maretak is minder onschuldig dan hulst: het kan braken,diarree, grote pupillen, snelle zware ademhaling, shock en in sommige gevallen de dood tot gevolg hebben.

Brengt het bezoek een boeket bloemen of bloemstuk met lelies, aronskelken, narcissen, krokussen, amaryllis, hyacinten of tulpen mee, zet het dan zo neer dat uw huisdier er niet bij kan.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.